Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vznikla podprsenka

30.04.2008

Dnes pro ženy tak nepostradatelný kousek oděvu. Díky ní stoupá naše sebevědomí, cítíme se pohodlně, dokonce nám někdy pomáhá i eroticky naladit silnější pohlaví. To vše ale nedokázala ihned. Původní podprsenky neměly totiž formu, jakou mají dnes. Odkud se vlastně vzaly a proč?

 

Nepostradatelný kousek
Dnes pro ženy tak nepostradatelný kousek oděvu. Díky ní stoupá naše sebevědomí, cítíme se pohodlně, dokonce nám někdy pomáhá i eroticky naladit silnější pohlaví. To vše ale nedokázala hned po svém zrodu. Původní podprsenky neměly totiž formu, jakou mají dnes. Odkud se vlastně vzaly a proč?


Ideál
Ideál ženské postavy se v průběhu věků neustále měnil. V pravěku to byly plné tvary, později plochá hruď, pak úzký pas a boky. V každém případě ale platí, že žádná žena se sebou není nikdy stoprocentně spokojená. Proto většinou chceme svou postavu stylizovat do jiné podoby. Tuhle chceme ubrat, támhle přidat. Prostě nikdy to není ono.


Kdy to začalo?
První dochované památky o stylizaci ženské postavy pomocí „oděvu“ pocházejí z dob, kdy člověk Homo sapiens kreslil ještě v jeskyni své bizony. Mezi těmito kresbami se totiž našly zobrazené i ženské figury v primitivních korzetech – pásech ze zvířecích kůží omotaných kolem boků a hrudi. Kresby těchto vynalézavých žen můžeme najít v Anglii - Brandon v Norfolku. Později se z těchto prvních korzetů staly opasky.

Nahoře bez už ve starověku
Touha po tom zdůraznit ženská prsa se ale projevila znovu. Okolo roku 1800 př.n.l. nosily prý dívky a ženy na Krétě odhalená ňadra. Aby se nenachladily, nebo možná kvůli tomu, aby na své vnady přitáhly ještě větší pozornost, nosily úzký živůtek s rukávy po předloktí. To že tak chodily obyčejné ženy je však domněnka. Tento druh módy můžeme pozorovat pouze na soškách bohyň.

První spodní prádlo
Co však můžeme potvrdit dochovanými památkami je první spodní prádlo, a to v období Římské říše. Tehdejší Římanky pod tunikami nosily mamilare = kus látky omotaný okolo hrudníku a bederní roušku. Podobu mamilare můžeme vidět na nástěnných malbách, které se nacházejí ve velmi dobrém stavu v Pompejích a Herkulaneu.

Napřed byl korzet
Cesta k první podprsence byla velmi dlouhá, k prvnímu korzetu však kratší. Korzet se tak stal jedním z prvních kroků k vynálezu klasické podprsenky. Jako první si korzet oblíbily Francouzky. V roce 1387 vlastnila francouzská královna šest korzetů. Korzet byl čím dál víc populárnější. Ženy a dívky na přelomu 19. a 20. století prahly po vosím pase a předháněly se, která z nich má menší rozměr po stažení korzetem. Během několika staletí korzet zaznamenal vývoj především v materiálech a v použití prádlové gumy – pryže. Módním prvkem v tomto období byl korzet na šněrování, které bylo zpevněno kovovými kroužky.

Ale co to? Po několika letech nošení, se dámám zdály korzety najednou nepohodlné. Snažily si všelijak jejich nošení zpříjemnit. Měnil se střih. Začíná se nosit živůtek z bílého plátna zdobený například krajkou. Teprve na tento nový kus spodního prádla se šněroval korzet.


Podprsenka předchůdkyně
Možná kvůli pohodlí vznikla i první podprsenka. Když se v roce 1914 Mary Phelps Jacobová z New Yorku chystala na ples, zjistila, že korzet se pod jemným materiálem jejích šatů proznačuje. Jiné zdroje uvádějí, že se jí nechtělo jít na ples sešněrovaná v korzetu. Dnes už nezjistíme, kde je pravda, ale díky spojení jedné stuhy a dvou malých kapesníčků mohl vývoj podprsenky začít.

M. P. Jacobová prodávala tento výrobek nejdříve sama, jeden kus za dolar. O rok později svůj vynález nazvala Backless Brassiere – podprsenka totiž neměla zadní díl a nechala si ho patentovat. Práva na první podprsenku od ní koupila společnost Warner Brothers Corset Company of America za 1 500 dolarů. Tato společnost později na Backless Brassiere vydělala 15 milionů dolarů. A pak už to šlo rychle. Vylepšují se střihy i materiály. Mění se způsob i umístění zapínání.

Historie podprsenky

1299 – záznamy anglické královské domácnosti se zmiňují o dvou korzetech lemovaných kožešinou
1380 – Francouzky si oblíbily korzety
1839 – zřídil Jean Early, švýcarský průmyslník, ve Francii továrnu na strojově vyráběné korzety. Tím prudce snížil jejich cenu.
1886 – první podprsenka, u které krejčí používali místo látky síťku z ocelového drátku
1907 – se termín podprsenka "brassiere" občas ukazoval v dámských časopisech
1914 – Mary Phelps Jacobová si nechává patentovat svůj vynález Backless Brassiere
1928 – podnikatelé William a Ida Rosenthal uvedli na trh popdrsenky s různými velikostmi košíčků, které byly do té doby jednotné
1935 – Společnost Warners Company zavedla výrobu košíčků různých velikostí od A do D, která pronikla do celého světa a stala se standartem.
1938 – se objevily první kostice - opět v podobě ocelových drátků, tentokrát ve spodním okraji košíčků.
1947 – Christian Dior přišel s módou "viditelného" spodního prádla.
Konec 2. světové války – podprsenky se těší velké oblíbenosti, o kterou už nikdy nepřijdou